Hoe word je een Social Media Ninja? Business TalesHé daar, social media manager, social media marketeer, content manager of professioneel blogger. Of heeft jouw ambacht overnight een andere kwalificatie gekregen? Hoe je je beroep ook noemt; schrijven voor internet is een hele kunst. Waar jij natuurlijk keigoed in bent.

Business Tales zette het kunstje nog even op een rij. Handig voor wie er minder in uitblinkt.

Regel 1: Wees een Ninja. Doorgrond je tegenstander. Die tegenstander is jouw publiek; rete-kritisch en nooit te beroerd om je af te branden. Gij zijt gewaarschuwd. Voor elk platform kies je een andere ‘aanvalshoek’. Het wapen waarmee je je publiek bespeelt is sympathie. Genade is je beloning. En vriendschap.

Twitter en Facebook – om maar iets te noemen – zijn als banaan en oliebol. In niets lijken ze op elkaar. Instagram is een totaal andere arena. En LinkedIn bevindt zich zelfs in een parallelle samenleving. Ken de platforms en ontwerp voor elk van hen een unieke strijd stijl. Voor retegoeie internetschrijvers is dit trouwens hetzelfde als ademen. Jij bent een Ninja.

Regel 2: Ontwikkel een heldere ‘stem’. Een goed merk heeft een ijzersterke uitstraling. Het vinden van de toon – de stem – kost tijd en is een eeuwigdurend proces. Perfectie? Vergeet het maar.

De tone of voice moet passen bij je merk én bij je publiek. Is je merk jong en hip en je publiek al net zo vlot? Je toon is dat dan ook. Moet het zakelijk en professioneel zijn? Doe dat dan. Als schrijver voor internet moet je altijd ‘bij stem’ zijn. Presenteer de stem op het juiste moment, exact zoals je publiek die verwacht. Wijk je daarvan af? Het publiek loopt genadeloos bij je weg. Wees een Ninja én een kameleon.

Regel 3: Wees altijd kritisch op jezelf. Zelfvertrouwen is de bloedbroeder van Onverschilligheid, en voor je ’t weet doe je zaken met die gladjanus. Het speelveld van sociale media is enorm. De verleiding om er zomaar eens met de pet naar te gooien is altijd aanwezig. “Het is wel best zo” is nooit ver weg.

Verrassing: het is nooit ‘wel best’. Blijf altijd scherp en gefocust. Wees je eigen toezichthouder. De ergste die er is. Bedenk; imago komt per zeilschip en vertrekt per speedboot.

Regel 4: Data is alles. Gek genoeg is deze regel niet doorgedrongen tot de doorsnee social media strateeg, manager of marketeer. Of hoe je jezelf ook noemt. Jij bent zeker niet doorsnee. Jij weet; data is dé onderbouwing. Je kunt niet weten hoe je wat je nodig hebt om de Ninja te kunnen zijn zonder de juiste data. In een later blog komen wij daarop terug. We’ll be back soon.
Regel 5: Wees een geraffineerde Social Media Ninja. Het landschap van sociale media ziet er vandaag anders uit dan gisteren, en ook morgen zal het vernieuwend zijn. Enerzijds maken nieuwe tools, dashboards en apps het ons makkelijker. Anderzijds is het bestuderen van deze innovaties een tijdverslindende studie en de aanschaf meestal een dure zaak. Vergissingen kun je – by the way – voorkomen door te informeren bij je collega’s. Tijdwinst creëer je ook door te werken met scripts. En we zeggen het nogmaals: ken de data, leer te interpreteren. Zonder onderbouwing ben je niet meer dan ‘weer iemand met een mening’.

Meer weten? Contact is het begin. www.businesstales.com