Ligt het aan mij of worden de CEO’s steeds jonger? Dit is geen vraag van mijzelf, beste lezer. Drie van mijn coachees vroegen het zich hardop af. Gerard, Niek en Tom waren ‘t. Zoek niet tussen mijn contacten, want ik geef ze even een andere naam.

Maar voor nu: Gerard, Niek en Tom dus.

Deze drie toppers zijn alle drie werkzaam bij een familiebedrijf, maar dan écht. Gerard, Niek en Tom zijn zo ongeveer tussen de 48 en de 57. Alle drie stelden ze mij ongeveer dezelfde vraag. Worden de CEO’s steeds jonger?

Het antwoord is: ja. Inderdaad. CEO’s worden steeds jonger, en dat is niet omdat het zo lijkt. Je zou kunnen denken dat deze waarneming komt omdat Gerard, Niek en Tom langzaamaan ouder worden. Net als jij en ik.

Het overgrote deel van de CEO’s in mijn actieve bestand, die zijn nog steeds zo rond de 50, 55 jaar. Zoals Gerard, Niek en Tom.

Ze zijn man. Wit. Getrouwd of getrouwd geweest. Ze hebben vaak een commerciële of economische opleiding gedaan. Ze volgen, of volgden, de gebaande paden. Veel van hen lopen nu trouwens vast. Daarover gaan mijn andere blogs en vlogs.

In het precoach-tijdperk, toen ikzelf al zoiets als een business mentor begon te worden, toen was de directeur nog zo rond de 60. Ook wit, ook man. Ook hoogopgeleid, vaak erg self made. De generatie van de wederopbouw. Met niks begonnen en de tijd meegehad.

Deze lichting hielp ik regelmatig aan een goed exit-scenario. Met opgeheven hoofd en via de voordeur vertrekken. Op naar de golfclub.

De lichting van Gerard, Niek en Tom heeft weer zo z’n eigen issues.

Maar nu. Er is momenteel een lichting jonge CEO’s actief in het bedrijfsleven. Jong als in: rond de dertig. Dat is gewoon jong. Behalve dat ze jong zijn, opereren ze ook onbetwist ánders.

Bravo.

Het is steeds de nieuwe generatie die voor veranderingen zorgt. Kijk naar je eigen loopbaan. Ook jij deed het anders. De starters van nu zijn blank en zwart, MBO, HBO, WO en alles ertussenin. Ze hebben zelfvertrouwen en lef. Ze denken in vernieuwingen. Hun leiderschapsstijl is compleet informeel. In hun communicatie zijn ze direct. En ze zijn eerlijk, op een brutale manier.

En ze zijn áltijd connected. Digitalisering is hun zuurstof.

En ze komen eraan.

Het duurt niet lang meer of Gerard, Niek en Tom krijgen te maken met deze ‘jonge gasten’. Eerst een beetje. Daarna steeds meer.

Ik zeg je: verzet je niet. Haal ze binnen en leer ervan. Ze weten meer dan jij en ik.

En jij kunt jouw kennis aan hen overdragen. Want jij weet meer dan zij.

Het is tijd voor een nieuwe generatie. Geef ze de ruimte.

Hans Ruinemans, boardroom monk