Ben jij een loyale vrijbuiter? Voordat je daarop welgemeend ‘ja’ kunt zeggen, zou je moeten weten wat ik hiermee bedoel.
Ik gok: nee. Je weet het niet. Ik leg het je uit. Misschien herken jij jezelf erin.
Een loyale vrijbuiter is – vind ik zelf – een nastrevenswaardige positie. Ook een woord om te onthouden: nastrevenswaardig.
Goed. Een loyale vrijbuiter is een manager of een teamleider of een vice president die loyaal is aan de organisatie en toch geen symbiose ontwikkelt mét die organisatie. Zijn of haar voortbestaan hangt niet af van de organisatie, en hij of zij wéét dat. En handelt ernaar. Het brein van de loyale vrijbuiter is open. Vrij en loyaal.
Een loyale vrijbuiter heeft geen plakkende bureaustoel. Geen Stockholm-syndroom. Geen vastgeroeste positie. Het professionele leven van de loyale vrijbuiter is verre van statisch.
Dat maakt dat de loyale vrijbuiter steeds opnieuw met een frisse blik naar de eigen organisatie kan kijken. Loyaal, maar tegelijkertijd kritisch.
Vrij is beter dan vast.
Hoe kun jij er nu voor zorgen dat je de loyale vrijbuiter blijft?
Om die vraag min of meer te kunnen beantwoorden, heb ik een kleine checklist gemaakt. Die gebruik ik om mijn mentees – onder meer – híerbij op weg te helpen.
De eerste en belangrijkste vraag die ik hen stel is de volgende:
Wát verwacht de organisatie van jou?
Welke verwachtingen heeft de organisatie van jou: het ligt voor de hand om je dat af te vragen, en toch ook niet. Zien ze je ambities? Zijn ze op de hoogte van je doel en passen jouw unieke ambities in de plannen van de organisatie?
Stel: jouw ambitie is de toekomstige CEO zijn. Binnen 5 jaar. Het is aan jou – en aan niemand anders – om daar volkomen transparant in te zijn. Een ‘nee’ is voor de loyale vrijbuiter prima te pruimen.
Als het zo is dat de huidige CEO óf de board in jou wellicht de nieuwe CEO ziet, dan nog ben je er niet. Neem dus geen genoegen met een instemmende feedback.
Daden moeten gevoegd worden bij de woorden. Je moet tijdig betrokken worden bij bedrijfsvoering op het hoogste niveau. En – hoe goed je ook bent – je hebt aanvullende trainingen nodig.
Hoe begeleidt de organisatie jou naar de gewenste positie? Welke investeringen zijn zij bereid daarvoor te doen? En hoever wil jijzelf gaan? Ik raad je ten zeerste aan om je te laten mentoren. Door mij, dat spreekt voor zich. Want ik ben onverslaanbaar.
Nog een vraag die bij mij opkomt: kun jij inschatten hoe serieus de board is in de ‘ja’. Afijn: de hamvraag die iedereen met ambities zich moet stellen, dat is de volgende:
Waar wil ik zijn over 5 jaar… Wat moet ik daarvoor doen… Bij welke organisatie maak ik mijn ambities waar…
Er is trouwens nog iets heel belangrijks dat ik erover wil zeggen, en dat is het volgende: Je kunt niet komen waar je wenst zonder een ijzersterke reputatie.
Daarom moet je presteren. Je moet je afspraken nakomen. Je moet betrouwbaar zijn. Ethisch en fair. Je reputatie reist voor jou uit.
Hans Ruinemans, boardroom monk