De koelkast en jouw high-level job

Ben jij CEO? Of CFO of COO. Of welke andere C-functie dan ook?

Ik ben benieuwd wat jouw baan de afgelopen – laten we zeggen – twee jaar met je heeft gedaan. Misschien heb je een aantal rete-boeiende projecten mogen aansturen.

Van die klussen waarvan je bergen energie krijgt.

Als je niet blij wordt van het werk dat je doet, verander dat dan.

Zo ken ik iemand – Piet heet hij, nou ja, zo heet hij niet echt – die als hoogste baas de bouw van een zeesluis mag leiden. Moet je je voorstellen. Een zéésluis. Een enorme complexe heisa is dat, met internationale belangen en politieke contacten, en tegenwerkingen en milieu-issues, en gigántische risico’s.

Maar Piet vindt het fantastisch.

En ik ken Colinda, die natuurlijk ook anders heet, en Colinda voegt momenteel vijf zorginstellingen samen. Ikzelf ben niet goed in het managen van bureaucratie. Of in het verdragen ervan. Hoewel ik liever een in-efficiënte bureaucratie zie dan een adequate. Bij een geoliede bureaucratie denk ik toch steeds aan Stalinisme. Maar Colinda doet het voor de mensen. Voor de zorgbehoevenden en de verzorgenden. Elke dag zit Colinda om zeven uur op haar werk. Brandend van verlangen naar haar werkdag.

En zo ken ik Kees.

Kees sorteerde elke werkdag de paperclips. Oké, dat is ook weer niet waar. Kees was CFO bij een multinational. Hij zette financieringsconstructies in elkaar. Daar is hij kei-goed in. Maar het was voor hem hetzelfde als paperclips sorteren.

Kees viel ’s ochtends op kantoor in een halfslaap om pas ’s avonds weer bij kennis te komen. Hij kwam bij mij met een totale burn-out. Of iets dat erop leek. Ik hoefde Kees heus niet te vertellen dat het aan zijn werk lag. Dat wist Kees best. Maar hij bewoog niet.

Kees was gefixeerd. Zo noem ik dat. Ken je dat gevoel? Je zit thuis op de driezitsbank en je voelt hoe de luiheid bezit van je neemt. Van die luiheid word je niet vrolijk. Je knapt ervan af. Toch lukt het je niet om in beweging te komen. Je bent te beroerd om op te staan. Je baalt ervan dat je daar maar zit, starend op je telefoon of naar de TV. Dubbele ergernis dus.

Kees voelde zich beroerd onder zijn baan, onder die financieringsconstructies, maar ook onder zijn gebrek aan daadkracht. “Wat ben ik voor een slampamper”, riep hij.

Van mij hoefde hij zich nergens beroerd onder te voelen. Zijn passiviteit was doodnormaal. Dat is namelijk wat mensen doen. Meestal. Het is ongewenst. Maar het is normaal.

Als je lang niet beweegt, dan kom je bijna niet meer los. Bijna niet. Toch moet het. De manier om los te komen is voor iedereen anders. Meestal heb je daar iemand bij nodig.

Ik vertelde Kees dat hij létterlijk in beweging moest komen.

Fysiek. En dat werkte voor hem. Hij kocht op mijn aandringen zo’n ultrasnelle elektrische fiets, zo’n speed pédelec. Elke dag fietste hij daarmee kílometers naar kantoor.

Door polder en stad, in zon en in regen. Op de fiets maakte Kees zijn hoofd leeg, er kwam ruimte om na te denken.

Het leven is als fietsen. Zonder beweging val je om. Kees transformeerde door te transporteren.

Na zeven maanden fietsen – en by the way zeven kilo minder lichaamsgewicht – vertrok hij naar Houston, en werd Chief Operating Officer bij YES PREP.

YES PREP is een openbare scholengemeenschap die hoogwaardige opleidingen aanbiedt aan studenten uit de lagere inkomensgroepen. Een prachtige baan. Een geweldige transformatie.

Zo ken ik ook ene Albert, een geniale vertaler. Albert werkt vanuit zijn huis. Hij woog bijna 100 kilo en daar leed zijn lichaam onder. Op een dag besloot Albert om al het bewaarvoedsel weg te gooien. Pakjes, zakjes, dozen, blikken: allemaal weg. Hij zette de koelkast in de kelder met de stekker eruit. Elke dag behalve zondag wandelde Albert een paar keer naar de supermarkt, 12 minuten heen en 12 minuten terug. Hij kocht er ontbijt en lunch en een avondmaaltijd. Per keer zoveel als hij kon dragen, kon eten en kon bewaren.

Na 3 maanden was Albert 18 kilo kwijt. Na 5 maanden woog hij 75 kilo. Hij zette de koelkast terug en begon met hardlopen.

Zit jij ook vast? Neem het jezelf niet kwalijk. Zoek een manier om los te komen.

Loskomen begint bij het invullen van het interresse-formulier:www.boardroommonk.nl/interesse