Je kent ze wel, die vuistdikke rapporten van McKinsey over het functioneren van werknemers. Een scala van bijzonderheden komt daar natuurlijk uit – evenredig aan de monsterachtige bedragen die ervoor betaald zijn – maar daarover schrijven wij vandaag niet.
Wij beschrijven de absurditeit van een dagelijks ritueel; het ontvangen, het lezen en het beantwoorden van e-mail. Eerlijk gezegd, beste lezer, kennen wij niemand die daar gematigd mee omgaat. Of… toch wel. Jij misschien? Laten we eens kijken.
Gemiddeld is zestig procent van de ontvangen e-mail doodgewone onzin. Nieuwsbrieven en reclame dus. Ja, dat is erg. Onzin vervuilt de mailbox en belast de geest. Dat laatste lijkt zo’n vaart niet te lopen, maar in tijdens van nervositeit doet idioterie in de mailbox een mens geen goed. Weg met de onzinmail dus. Het scheiden van zin en onzin vraagt echter om een grote mate van zelfbeheersing en eigenberaad. Wie dat niet heeft – oké, oké: wie dat in iets mindere mate bezit – moet zich vasthouden aan het heerlijke instrument genaamd ‘Routine’.
Routine = elke maand de mailbox ontdoen van nieuwsbrieven, reclame en nonsensmeldingen. Uitschrijven dus. Een dergelijke optie vind je meestal onderaan de onzinmail. Lastig? Láát het dan voor je doen. Door je secretaresse, je partner of je tienerkind. De eerste bedank je allerhartelijkst, de tweede krijgt een hug, de derde doet het voor vijf euro. Haal de respectievelijke beloningen niet te veel door elkaar.
Het lezen en beantwoorden van e-mails kost een volwassen mens met baan of volledige dagtaak gemiddeld dertien (13!) uur per week. Reken even mee: een volle week heeft 168 uren. Daarvan worden zo’n 50 uren slapend en 7 uren douchend/badend/tandenpoetsend/scherend/aankledend doorgebracht. Daarnaast zijn wij gemiddeld twee uur per dag druk met onszelf verplaatsen. Door de bank genomen is tijdens deze activiteiten het combineren van taken niet handig. Slecht nieuws; we kunnen gevoeglijk aannemen dat wij allen onze e-mails lezen en beantwoorden in de overgebleven tijdsblokken. Als we werken, eten, de wc bezoeken, tijdens de hockeywedstrijden van de kids en het weekendontbijt, onder het aansnijden van de verjaardagstaart en nog net voordat we aan tafel gaan met vrienden. Zestig procent daarvan had dus niet gehoeven, want onzin. De rest van de berichten is informatie die verwerkt moet worden.
Ons e-mailgedrag gaat ten koste van aandacht en focus.
Deze is ook leuk: Een mens met baan of dagtaak die om onduidelijke reden is afgesloten van e-mail, zal ongeveer achttien (18) keer per uur zijn mailbox checken. Om te kijken of het weer werkt.
Extremen zijn eenvoudig. Balans is een prestatie.
Meer weten over balans? Game On!