Goed. De stofwolken rondom het coronavirus zijn wel zo’n beetje neergedaald. De eerste schik en het ongeloof is eraf. Ook bij jou. Laten we de boel eens inventariseren.
We weten een aantal zaken zeker, en in de eerste plaats is dat ‘t gegeven dat het virus niet snel weggaat. Corona is here to stay. Actief of passief: de komende jaren maakt de ziekte deel uit van ons leven. Helemaal wennen zal ’t niet. Vroeg of laat worden ook de mensen om ons heen ziek. Een groot deel van hen zal goed herstellen, een deel herstelt moeizaam of niet en een deel overlijdt. So be it.
Wat we ook weten is dat een zekere sociale afstand normaal zal worden. Je outer circle zal ook fysiek je outer circle zijn. Veelvuldig handen wassen wordt een nieuwe gewoonte. Handen schudden leren we af.
Wat we eveneens zeker weten, is dat de economie uiteindelijk weer opgestart zal worden. De dynamiek keert terug. Horeca, restaurants en cultuurcentra komen weer op gang. Reizen wordt voorzichtig weer opgepakt. Al was het maar om de simpele reden dat juist dát bij een samenleving hoort. Het zal anders zijn, maar ook dat went.
Het laatste gegeven is dat de potten met geld overal rap leegraken.
Samengevat liggen de zaken zo:
· De volksgezondheid wordt bedreigd
· Ons gedrag verandert
· Het geld raakt op
· We moeten weer aan de slag
Nu we dit helder hebben kunnen we ons richten op de toekomst.
De toekomst
Ga ik te snel voor je? Bevind jij je nog in de ongeloof-toestand? Leef jij in lethargie? Of zit je soms in de verzet-modus? Boos op de overheid, boos op het RIVM? Op de Chinezen of de palmoliebaronnen die massaal oerbossen kappen?
Stop daarmee. Met klagen los je geen problemen op.
Als je bezig bent met korte termijn-strategie en overbruggingskredieten: doe dat. Het helpt je. Maar weet dat je daarmee wel een slag wint, maar niet de hele oorlog.
Kom in actie. Hoe je dat moet doen, dat is natuurlijk afhankelijk van de sector en van de aard van je business. Enigszins. Niet helemaal. Want of je nu eigenaar bent van een schoenenwinkel of directeur van een congrescentrum of een architect van insectenhotels: er zijn een aantal ijzersterke vuistregels. Ik kan ze in dit artikel niet allemaal noemen. Drie ervan geef ik je mee. Let op: ze zijn universeel en voortdurend.
Vuistregel 1: Laad je merk
Duidelijker kan ik niet zijn. Je moet je merk opnieuw laden. Jóuw merk moet leven. Shinen. Juist nu. En ìk zie dat om me heen, bij ondernemingen en bij ondernemers, te weinig. Met het opnieuw laden van je merk verover je een nieuwe plek in het brein van de klant.
Het laden van je merk is een psychologisch proces. De kortste weg naar het brein is via het gevoel. Daarom moet je je merk verbinden aan waarde. In dit geval: aan een nieuwe waarde.
Neem dus afstand van de oppervlakkigheid van je merk en ga linea recta naar de kern. Wát geeft jouw product of dienst nu écht?
Ikzelf reken erop dat de nieuwe economie een goedegezondheidseconomie wordt. Dat woord heb ik zelf bedacht. Mijn spellingscontrole kent het nog niet. Een goede gezondheid is: de goede staat van het fysieke lichaam terugvinden. Of: de fitheid bewaken. Een goede gezondheid is ook: geestelijk welbevinden en persoonlijk geluk. En het betekent dat we verlangen naar een goede omgeving om in te wonen, te werken en te recreëren. Jouw merk moet daarop inspelen.
Zelfs BtoB – zogenaamd het domein van het rationalisme – wordt gestuurd door merkgevoel. Merk en gevoel: laat die twee woorden even op je inwerken. Door het laden van je merk voelt jouw softwarepakket betrouwbaarder, stabieler, gebruiksvriendelijker en gewoon stukken beter dan dat van je concurrent. Kassa. Rationaliseren doet de klant evengoed. Na de aankoop.
Vuistregel 2: Communicatie is cash
Communicatie is de brandstof van elke relatie. Dus ook van de zakelijke relaties. Jouw situatie zou kunnen zijn dat je nu geen of nauwelijks klanten hebt. Niet in je pand, niet in je digitale omgeving. In je mailbox bevinden zich geen nieuwe prospects. Dan kan het niet anders of je hebt een aantal uren niets om handen.
Hoezee! Je hebt nu meer dan ooit de tijd om met je klanten in contact te komen. Tijd én gelegenheid.
Ik begrijp dat dit diametraal staat op je humeur. Maar het humeur van je klant is ook niet best. En jíj moet dat opfleuren. Met je merk.
Je loyalisten, de bekende namen, de trouwe gezichten: bel ze op. Contact ze via LinkedIn. Stuur ze iets om hen te bemoedigen. Per post of digitaal, alles mag. Maar doe het.
Nodig ze uit op je lege kantoor met anderhalve meter ertussen en je eigen koffie. Vraag hoe het met hèn gaat. Waar hebben ze behoefte aan? Wat hebben ze nodig? Bedenk: communicatie is cash. Niet direct, wel na enige tijd.
Je klanten zijn namelijk ook mensen. Met werk en relaties en een veranderd bestaan. Met nieuwe behoeftes.
Er is altijd een dienstverlener die dat doorheeft. En terwijl jij moppert of stilvalt of staart naar de kwartaalcijfers, stapt een ander merk in het vacuüm dat jij verzuimt te vullen.
Nog even wat harde data: uit gegevens van McKinsey blijkt dat bedrijven die de vorige crisis overleefden, tijdens die zware periode met hun klanten in contact bleven.
Vuistregel 3: Wees relevant
Mensen zijn allen opportunistisch. Consumenten verbinden zich aan jou als dat relevant is voor henzelf. Als je dat weet, dan speel je daar als merk op in. Voor een merk is voortdurende en veranderende relevantie van levensbelang.
De mondiale merken zijn allang voorbereid op alle mogelijke veranderende relevanties. De verschillende toekomst-strategieën liggen stofvrij klaar op een plank. Dat kan jij ook.
De schoenenwinkel waarover ik het had, die is op een nieuwe manier relevant. In de nieuwe goedegezondheidseconomie doen je schoenen ertoe. Wandelen is wat we volop kunnen en mogen doen. En dat doe je met geweldige, coole, magnifieke schoenen. Loop jij voldoende? Ik zie dat aan je schoenen.
Het congrescentrum is een enorm high tech complex dat thans leegstaat. Het hoofdkantoor van een grote bank – even verderop – heeft behoefte aan extra werkruimte, ingedeeld in units. Pubers uit de buurt die bewegingsruimte te kort komen hebben behoefte aan extra sport accomodatie. Het congrescentrum is op een andere manier relevant.
En wat de insectenhotels betreft: moeder Aarde schreeuwt erom. Nog nooit eerder beseften we hoe belangrijk een goede natuurbeheersing is.
Wat gisteren relevant was – het congrescentrum oude stijl – dat is vandaag gedateerd. Voortdurende relevantie is van cruciaal belang voor de overleving van een merk.
Het congrescentrum staat op een A1 locatie. Gewaagd voorstel: sloop de moloch en zet er woningen neer. Relevant.
Tot slot: Durf op tijd te stoppen
Alles heeft een begin en een einde. Soms komt het einde eerder dan je dacht. Het vereist lef om dat in te zien. Meevaller: je bent ondernemer of bestuurder. Lef heb je.
Alles dat je doet kost energie. Prima. Energie heeft de fijne eigenschap dat het zich kan vermeerderen. Vermeerdert je energie zich niet? Besluit hoe het verder moet.
Energie kan zich dus vermeerderen. Dat geldt niet voor je focus. Die is beperkt. Alle verantwoordelijkheden die je hebt, die verbruiken een deel van je focus. Als de focus in delen verbruikt wordt, dan is die per onderdeel minder scherp. De resultaten zijn evenredig minder goed. Door verantwoordelijkheden af te stoten worden de resultaten per overgebleven onderdeel beter. Hoe vaker je dat doe, hoe makkelijker het wordt. Succesvolle mensen stoppen hun bedrijven of onderdelen of taken zonder een centje pijn.
Mijn advies aan jou: verlos jezelf van verminderde energie en verscherp je focus. Vraag jezelf af of je een toekomst ziet in de onderneming die de jouwe is. Wees daarin zo eerlijk als je maar kunt zijn. Is je antwoord ‘nee’, aanvaard dat dan. Laat los. Verplaats je focus naar een nieuwe uitdaging waarin je een gezonde toekomst ziet.
Zet door en vind opnieuw je succes.
Lifestyle first, business second. Je kán het.
Hans Ruinemans, boardroom monk
PS Meer dan 275 inspirerende video’s kosteloos zien? www.youtube.com/boardroommonk
PPS Praten? www.businesstales.com/hans