Van bankier naar banketbakker. Of van marketing-tycoon naar marktkoopman. Van designer naar uitvinder. Van meubelmaker naar docent. Ik stel je nu een gewetensvraag: verlang jij ook weleens naar een ander beroep? 

De marketing-tycoon die marktkoopman werd, dat is een vriend van mij. En de designer die uitvinder werd ook. De staatsecretaris die buschauffeur werd, die kennen we allemaal. Fred Teeven, immers. De bankier die zich liet omscholen tot banketbakker, die heb ik verzonnen. De alliteratie vond ik leuk. Maar hij zal ongetwijfeld bestaan. Of zij, vanzelfsprekend. Ik doe niet aan woordpolitiek.

Terug naar het onderwerp: er zijn héél veel mensen met een stiekem verlangen naar een ander beroep. Maar er zijn er niet heel veel die de totale switch aandurven.

Jij wel?

Doorgaans vinden mannen en vrouwen met zo’n verlangen ‘t risico om te veranderen te groot. En dat is begrijpelijk. Echter, het is geen goed idee om zo’n stiekem verlangen – de gezonde drang om totaal iets anders te gaan doen – te begraven onder een dikke laag aarde.

Als je het mij vraagt, tenminste. En je vraagt het mij wel niet, maar je leest dit verhaal. En dat is toch vrijwel hetzelfde. Als ik er dan iets zinnigs over mag zeggen, dan is ’t het volgende:

Twee verschillende expertises is beter is dan één.

De bankier die droomt van een baan als banketbakker, die kan – in mijn opinie – gewoon bankier blijven. Misschien kan hij of zij een dagdeel per week naar het MBO om het vak van banketbakker te leren.

Ik ken een professor die dat op die manier heeft gedaan. Een dagdeel banketbakken op het MBO in ruil voor een dagdeel lesgeven. Niet om volledig te gaan banketbakken, maar om het te kúnnen. Dat is iets anders dan een totale switch, maar het geeft voldoening. Iets maken met je handen in plaats van oplossingen bedenken voor complexe problemen.

Ik wil maar zeggen: jouw huidige carrière – je vak, je expertise – hoeft je stiekeme verlangen naar een nieuw beroep niet in de weg te staan.

Accountancy en edelsmeden. Advocaat en cartoonist. Tandarts en docent. Waarom niet?

Ik ben er zelfs een groot voorstander van. Je versterkt je vertrouwde didactische talenten door je andere talent eraan toe te voegen. De professor die ik ken, die weegt. De accountant, die smeedt. De advocaat vergroot de unieke kenmerken van de mens tot aan de grenzen van het ongerijmde. De tandarts verbetert.

Heb jij een stiekem verlangen naar een ander beroep? Investeer in jezelf. Geef dat verlangen alsjeblieft de ruimte. En zoek naar een manier om het te combineren.

Hans Ruinemans, boardroom monk