Wie geen media volgt is niet geïnformeerd. Wie de media wel volgt, die krijgt gekleurde informatie. Of zelfs foute informatie. Fake News dus.

Fake News is niet nieuw, beste mensen. Vele broodje-aap-verhalen waren natuurlijk al Fake News, om maar iets te noemen. Vandaag bereiken nieuwsberichten over wonderbaarlijke wederopstandingen ons met de snelheid van de digitalisering. Gewoon via Facebook. En natuurlijk is het niet allemaal waar.

Fake News is van alle tijden. We leven ermee en accepteren dat er altijd gelovige naïevelingen zullen zijn.

Met Fake News kunnen we leven. Fake News is soms best vermakelijk. Er zit niets anders op om de gelovige naïevelingen te aanvaarden. Ieder heeft recht op zijn eigen waarheid.

Maar dan: Fake People. Ook die zijn er altijd geweest, ik weet het. Maar toch. Ik kan zeggen dat ik nog nooit eerder in mijn leven zoveel Fake People ben tegengekomen. Jij niet, zegt je? Weet je dat wel zeker?

Leer ze herkennen, de Fake People.

Allereerst is daar hun fysieke verschijningsvorm.

Fake People hebben een gemetselde expressie. Onveranderlijk en onverstoorbaar.

Altijd een schijnbaar lachje om de lippen.

Of altijd een tikje hautain.

Of altijd beschaafd.

Of altijd hooghartig.

Of altijd vriendelijk.

Al. Tijd.

Hautain of vriendelijk of verwaand of hooghartig; de vorm die gekozen is doet er niet toe. Het is de bestendigheid die het ongeloofwaardig maakt. Afwisselend is echt.

Verder – ik schreef immers ‘allereerst’, dus je verwacht van mij een vervolg en dat krijgt je – is er doorgaans sprake van selectief zicht. Jij wordt niet gezien. Anderen worden gezien, opgemerkt, uitbundig gegroet, omhelst of soms ook uit de weg gegaan. Jij niet. Voor Fake People ben je lucht. Ook als ze jouw weg kruisen. Als ze bijna tegen je opbotsen of als je een tafel met hen deelt en jouw territorium tracht te bewaken. Als jij iets zwaars sjouwt en zij met lege handen bijna tegen je aan botsen. Ze zien je niet.

Jij doet er niet toe. Dat wil zeggen; als je er niet ‘toe doet’ voor deze mensen. Doe je er wel toe, dan zien ze jou wel en anderen niet. Jij wordt gezien, opgemerkt, uitbundig gegroet, omhelst of soms opzichtig gemeden. Anderen niet. Voor Fake People bestaan veel mensen uit lucht. Vandaag zij = morgen jij, maar daar hebben we het nu niet over.

Fake People praten op een ingewikkelde manier. Hun woordkeuze en de manier waarop zij zinnen construeren is nogal – ahum – apart. Veel, heel veel woorden. Vage woorden ook, zoals aanvliegen of denkkader of definitief eindconcept. Missie-statement hoorde ik pas een high potential kakelen tegen de probleemeigenaar. ‘Toe nou toch’, denk ik dan.

Overigens stellen Fake People geen vragen, hè? Nog niet opgevallen? Nu wel, waarschijnlijk. Fake People luisteren ook niet naar andere Fake People. Wel naar zichzelf. Alles is een keuze.

Zit je tegenover Fake People, dan zal het je opvallen dat Fake People gul zijn met exorbitante uitnodigingen. Word jou een invitatie in de schoot geworpen? Blijf realistisch. Invitaties die verder gaan dan ‘een kop koffie’ zijn bedoeld voor de bühne.

Overigens, contact houden met lokale Fake People is een stuk lastiger dan met – pak ‘m beet – mijn Laplandse vriend Sami Luhtahnmäki. Sami is altijd beschikbaar. In het echt zijn er geen afstanden.

Fake People, daarentegen, zijn enorm ver weg. Nooit zijn ze available, zelfs als hun WhatsApp-status zegt dat ze het wel zijn. Ze appen niet, ze mailen niet, ze bellen niet terug. De uitnodiging voor een lunch, een brunch of een weekendje golf in Portugal was voor de bühne.

Ikzelf, beste lezer, ik ben een marketingspecialist en een executive coach. Ik weet alles van positionering en branding en hoe je jezelf kan profileren als individu, als mens. Profileren als in; je met succes staande houden en ontwikkelen. Wie Faked, is daarvan ver verwijderd.

Waar al die Fake People ineens vandaan komen en waarom, dat weet ik niet. Maar Fake People belasten jouw geest, beroven je van je ruimte en jatten je tijd.

Blijf weg van Fake People. Wees echt.