schermafbeelding-2016-11-22-om-13-28-54

Jans noemt haar tablet ‘mijn kleine laptop’. In haar luie stoel, onder de schemerlamp, leest zij de digitale Margriet en de Volkskrant. Elke dag speelt Jans het spelletje Angry Birds en op maandag kraakt ze een kruiswoordpuzzel. De nieuwerwetse termen die ze hoort op radio en TV Googled ze direct. “Een woord als chillen kende ik niet.” Na afloop legt Jans de ‘kleine laptop’ in de krantenbak, bij het stopcontact met de oplader. Jans heeft haar tablet nog maar pas, maar een leven zonder kan ze zich niet meer voorstellen. “Jongen, ik leer nog elke dag.”

Jans is vierentachtig, en ze wil alles weten over sociale media. In haar serviceflat serveert ze thee met een speculaasje. Haar vragen verzamelde ze op het digitale kladblok van haar tablet. Tijdens de dagelijkse dwaaltochten over internet komt Jans steeds profielen op LinkedIn tegen. “Het lijken wel foldertjes waarin mensen zichzelf aanprijzen”, zegt ze, en ik geef haar gelijk. Daar lijkt het inderdaad op, en zo gebruiken mensen het ook. Een profiel op LinkedIn is een CV, een Curriculum Vitae, maar LinkedIn is niet direct bedoeld om jezelf aan een baan of opdracht te helpen.

LinkedIn laat zien wie je bent, wat je gedaan hebt en waar ze je kunnen vinden. Je kunt LinkedIn gebruiken om de band met vakgenoten te onderhouden. Soms heb je wat gemeenschappelijks, en dat is leuk om te weten. Via jouw netwerk kun je in contact komen met relaties van relaties. Enorm veel mensen, deskundigen, zijn ineens bereikbaar om je vragen te beantwoorden. LinkedIn verbindt.

Het aanmaken van een account op LinkedIn is zo simpel als het lijkt. Maar als je het doet, doe het dan goed. En dat kan niet op een achternamiddag. Begin met het bestuderen met accounts van je vakgenoten. Zijn ze begrijpelijk? Is hun taal foutloos? Zo niet, laat dan zien dat je beter bent. Zo wel, kijk goed en leer van hen. Via internet download je in een handomdraai een gratis stappenplan. Ook nog een tip; in de wereld van LinkedIn hoor je er bij als je meer dan 500 contacten hebt. En 99+ endorsements. Werk aan de winkel dus.

Jans is tevreden met mijn uitleg. Behoedzaam legt ze ‘de kleine laptop’ terug op zijn plaats. Ze vraagt waarom ik glimlach. Ik vertel haar dat de tablet in haar krantenbak evenveel kracht heeft als de Cray-2 Supercomputer die in 1986 met tromgeroffel werd geïntroduceerd.