Het bos, de jacht en vrijmoedig leiderschap

Ik ben opgegroeid in een bos. Dat is echt waar, want mijn ouders hadden een camping.

Toch had ik jarenlang niets met een bos. Best mooi, hoor, al dat groen. Maar uiteindelijk niets meer dan een zuurstofproductiebedrijf of een leverancier van grondstoffen, zoals bijvoorbeeld brandhout.

Vrees niet, ik ben wijzer geworden. Tegenwoordig vind ik in een bos iets wat iedereen bekend voorkomt, namelijk rust.

Jaja, ook ik vind tegenwoordig rust in de natuur.

Maar ook gebruik ik een bos als inspiratiebron. Ik kijk door de bomen heen.

Niets is wat het lijkt.

Een bos is een slagveld. Insecten, paddenstoelen, planten en microben zijn voortdurend met elkaar in concurrentie. Ze strijden om licht, ruimte, grond, voedingsstoffen, water en voortplanting. En wie dat het beste, het snelste of het slimste doet, die blijft.

Zo keek ik pasgeleden naar een conglomeraat van beukenbomen. Als het al beukenbomen waren, natuurlijk. Het zouden ook elsen of iets dergelijks kunnen zijn. Of jonge eiken. Je kunt mij qua flora en fauna alles vertellen, ik geloof het.

Ik zag dat de beuken of eiken of elsen elkaar naar het leven stonden in hun strijd om het beschikbare licht. Ze gunnen elkaar het licht in de kruinen niet.

Bomen van dezelfde soort investeren om die reden voornamelijk in lange stammen.

Omdat de ene beuk investeert in een lange stam moeten de anderen wel meedoen.

Investeren in een lange stam is voor ieder individu een gedwongen strategie om te overleven. Een mooi gezicht, maar voor de soort niet zo efficiënt.

Om licht te pakken móet iedere boom wel meedoen. Wij vinden dit mooi om te zien, die hoge bomen, en zo rustgevend, net wat je zegt. Maar het is natuurlijk gewoon een inefficiënte stammenstrijd.

Het kost bergen energie om een lange stam te maken.

Ik weet niet wat een boom ánders zou moet doen om energie te besparen en toch nog efficiënt licht te vangen, maar ik weet wel wat een méns moet doen om het gewenste effect te bereiken.

Competitie is een nuttig ding. Tot een bepaald punt.

In mijn opinie win je de competitie door de competitie los te laten.

Dat trek ik graag door.

In mijn opinie bereik je het gewenste door de jacht op het gewenste los te laten.

Let op: de jácht. Niet het verlangen. Het doel blijft.

In plaats van die strijd moet iets in de plaats komen.

Dat zou een vrijmoedige strategie kunnen zijn. Een strategie – dat weet je – is een plan voor de lange termijn. Met dat plan kun je je doelstellingen realiseren.

Vrijmoedig is minder bekend. Vrijmoedig is samengesteld uit de woorden ‘vrij’ en ‘moed’. Het maakt duidelijk dat het hier om een vrije keuze gaat, waarbij je een beroep doet op je moed. Jouw unieke moedigheid, afhankelijk van de omstandigheden en je draagkracht van dat moment.

In het maken van je keus doe je een beroep op je moed. Dat betekent automatisch dat je verder gaat dan je durft.

Het effect van een vrijmoedige strategie is dat je de omstandigheden zélf opnieuw vormgeeft. Wij zijn mensen, geen bomen. Wij kunnen onszelf verplaatsen naar een vrijere omgeving. En naar nieuwe omstandigheden.

Je ideale leven creëer je zelf.

Verder praten? Vul het interesse-formulier in: www.boardroommonk.nl/interesse