Een generatie leeft momenteel ongeveer 85 jaar. Mijn eigen moeder van inmiddels 91 brengt het gemiddelde omhoog en het ziet ernaar uit dat ze ons nog lang niet verlaat.

Ik dacht daaraan toen ik las dat het bouwen van een kathedraal in vorige eeuwen ook ongeveer een eeuw duurde. Stel je voor: je wordt geboren, wordt volwassen en sterft, en al die tijd kijk je tegen een bouwput aan.Kathedraal

Dan valt de bouw-ellende aan de Amsterdamse Noord-Zuidlijn nog mee. Een kind dat in 2002 geboren werd in Amsterdam – de stad waar ikzelf woon – kan als student plaats nemen in de gloednieuwe metro.

Bouwen van complexe constructies duurt jaren en mag wat kosten.
Als het er eenmaal staat – of ligt, zoals in het geval van de Noord-zuidlijn – hoor je niemand meer klagen. Het is betaald. Het was het waard.

Ik heb geen eigen kinderen. Dat geeft mij vrijheid. Die is beperkt, want ik voel mij zeker wél verantwoordelijk voor andere mensen. Ik heb stiefkinderen en ik had een pleegkind, en als docent ben ik begeleider van studenten.

De afgelopen 15 jaar is het populair om als veelbelovende leider een coach in te huren.
Daaronder zitten psychologen en arbeidsdeskundigen.

Maar ook advocaten en atleten.
Stierenfokkers en onderwijsdeskundigen
Een judojuf en een HR-manager.
Een ex-junkie. Een bio-boer. Een oud-minister.

Deze experts zijn ongetwijfeld goed geweest in hun vak. Als advocaat of als stierenfokker.

Veel van hen verkopen zichzelf als leveranciers van simpele antwoorden en snelle resultaten. Ze bagatelliseren, ze schuwen geen enkel vooroordeel of ze zitten er eigenlijk om hun huur te betalen. Ze missen belangrijke signalen. Diepgewortelde psychologische reflexen en ingesleten denkpatronen begrijpen ze niet. Een board room zagen ze nog nooit van binnen.

Ondernemers en ondernemende werknemers met een probleem houden van snelle resultaten.

Simpele antwoorden op ingewikkelde kwesties bestaan niet.
Een kathedraal bouw je niet in zeven maanden.
Halfbakken coaching kan een slechte situatie erger maken.

Bouw aan je business.
Bouw aan jezelf.
Een leven lang.