Ik heb het gedaan, bij wijze van experiment en alweer enige tijd geleden. Maar toch. Aan pak-em-beet 25 ondernemers stelde ik de vraag wat volgens hen marketing was. Ik kreeg 25 verschillende antwoorden. Zou ik de vraag aan 100 ondernemers hebben gesteld, dan zou ik 100 verschillende antwoorden hebben gekregen. En iedereen zou van mij gelijk hebben gekregen. De antwoorden die ik kreeg noteerde ik, maar uit mijn hoofd kan ik er gerust een paar opdreunen. Onder andere waren dat de volgende boeiende quotes:

“Marketing is klantgericht ondernemen.” (Gerhard, bestuursvoorzitter)

“Marketing is lawaai maken.” (Ashvin, kunstenaar)

“Marketing is de kunst van nog meer rollen behang verkopen.” (Jan, ondernemer uit Mokum)

“…het beïnvloeden van gedrag.” (Dirk, docent)

“Zorgen dat je het goed doet.” (Francis, mental coach)

“Zeggen dat je het goed doet.”  (Jurgen, sportinstructeur. Deels waar, deze uitspraak. In mijn opinie heeft Jurgen het over adverteren, maar okay)

“Marketing is de voordeur wijd openzetten.” (Joop, garagehouder)

“Marketing is alles wat je doet. Vanaf het aannemen van personeel tot aan de kassabon die je meegeeft of de factuur die je stuurt.” (Deze is van mijzelf)

Volgens marketing-goeroe Philip Kotler – wie kent hem niet – omvat marketing zoveel zaken dat je verschillende definities moet hanteren. Welke definitie je gebruikt is afhankelijk van de context waarin het onderwerp ter sprake komt. Dit leg ik je graag eens persoonlijk uit, deze blog is daar te kort voor.

Volgens een gangbare definitie is marketing een ondernemingsfunctie die onvervulde behoeften en wensen bij de consument opspoort en definieert en de omvang en winstpotentieel meet.

Ik hoop dat ik je niet verloren ben, beste lezer. Blijf er nog even bij, want het wordt nog iets taaier.

Geholpen door de hierboven aangehaalde meting worden de meest geschikte doelmarkten bepaald en vervolgens vastgesteld wat de beste producten of diensten zijn om die doelmarkt te bedienen.

In The Principles of Marketing, de marketingbijbel van Kotler, wordt het begrip ‘marketing’ als volgt omschreven:

“Marketing is de kunst en de wetenschap van het creëren van waarde voor de klant om daar waarde van de klant voor terug te krijgen.”

De taaie woorden zijn in mijn opinie in strijd met de feestelijkheid van het vak zelf.

Mijn definitie van marketing?

Marketing is alles.

Marketing is allesbehalve bullshit.

Je moet doen waar je goed in bent.

Doen wij ook.

 

Corporate storytelling / Strategic marketing / Executive coaching

Business Tales. No bullshit.