Schaarste rulezzz…

Ik kwam een oude bekende tegen. Op straat. Kortgeleden was het nog maar, en tegelijkertijd lijkt het een eeuwigheid, want nog voor de C-crisis. C = corona. We kunnen het woord bijna niet meer verdragen.

“Hé. Hans”, hoorde ik achter mij. Ik keek om en zag – eufemistisch gezegd – een weldoorvoede man. Vaag in zijn contouren herkende ik mijn oude studievriend Berend.

Het was ‘m. Op zijn dooie gemak, licht sloffend, liep-ie daar in een lammy coat. Een lammy coat, dat is zo’n jas met overal bont. In zijn hand had Berend een kartonnen doos. Aan het zwartgoud zag ik dat het een gebaksdoosje was van de plaatselijke gebaksjuwelier.

Ik was Berend uit het oog verloren, maar ik wist van zijn mazzel. Goed verkocht, fijn geërfd, de wind meegehad. Het is hem van harte gegund. Hij stond voor mij als een trage, dikke man. Olijk en aardig, daar niet van. Maar zijn schip lag al heel lang in de veilige havens van overvloed, en zeilen kan Berend niet meer.

Berend is ‘binnen’. Zo heet dat. Schaapjes op het droge. Geld als water.

Dobberend in overvloed. Nu ik dit zo opschrijf, besef ik opnieuw hoeveel geld en water met elkaar gemeen hebben.

Zonder geld en zonder water groeit er niks. Het is ook allebei altijd in beweging. Het komt erin en het stroomt eruit. Beiden is lastig te beheersen en verspilling hoort erbij.

Als het stil ligt gaat het stinken. Ook zo treffend.

Maar er is nog een andere overeenkomst tussen geld en water.

Geld en water: je kunt er leuk mee spelen. Maar om de boel te laten groeien moet het slim en strategisch verdeeld worden. Op alle plaatsen nèt genoeg.

Overvloed is namelijk helemaal niet oké. Ik zal het je nog sterker vertellen: de mens doet het helemaal niet goed op overvloed. Wij hebben baat bij lichte schaarste.

Jij. Ik. De koning en de koningin. Berend. Allemaal zijn we gebouwd voor schaarste.

Schaarste is iets anders dan gebrek. Gebrek: dat is honger, kou en dorst. Gebrek is erg. Schaarste is een licht verlangen. Een stille trek. Schaarste houdt ons razor sharp.

Het houdt onze ambitie brandend. Het maakt ons eager.

We lopen net iets sneller. Bewegen vlotter. Doen iets meer ons best. We doen méé met het spel.

Schaarste geeft ook waarde aan een object of een materie. Schaarste is – kortom – goed voor een mens. 

De C-crisis brengt schaarste met zich mee. Dat is vervelend of zelfs rampzalig. Maar het geeft ons een ongekende boost. Mijn overtuiging is deze:

Ieder die succes had vóór corona, die kan succes hebben tijdens corona en ná corona. Er zijn altijd – altijd – mogelijkheden. Bewaak je mentale kracht.

Schaarste rulezzz…

Maar wat moet je dan doen als je in overvloed leeft, zoals Berend?

Heel eenvoudig. Je moet jezelf die stille trek geven. De schaarste actief inbouwen in je leven. Dat doe je door je geld slim en strategisch te verdelen. Op alle plaatsen nèt genoeg. Ook belangrijk: verdeel je geld éthisch.

Investeer. Creëer. Ondersteun de bedrijven waarin je gelooft.

Zet een studiefonds op voor kinderen. Van wie die kinderen ook zijn.

Of werk aan een noodfonds voor mensen die je aan het hart gaan.

En onthoud het volgende: geen lucratievere bron dan een schaarse bron.

Laten we ons haaks houden.

Hans Ruinemans, boardroom monk

PS Een 15 minuten meet-up call in mijn online agenda? Klik hier.