Wereldsteden, oerbossen, steppes, toendra’s en jungles. Als reiziger voel je direct de energie van die unieke domeinen. Deep inside the area is het onmiskenbaar. “Wow. Nu ben ik echt in de oerbossen/de wereldstad/de jungle…”
Voordat je daar bent, ben je er nog niet.
In de grensgebieden heerst onduidelijkheid.
Grensgebieden zijn een mix van de verschillende contreien. Er is geen keihard begin van de savanne van Afrika. Er staat geen hek tussen de voorsteden en de stadskern van Berlijn. Grensgebieden zijn er altijd. Van lieverlee verlaat je de onduidelijkheid en betreed je de essentie. Nog wat later bereik je het kloppende hart.
Onmiskenbaar, ik schreef het al.
De periferie tussen gek en niet-gek lijkt op die grensgebieden.
Mensen worden niet zomaar gek. Ik ben geen psychiater, maar er zullen oorzaken zijn waardoor soms iemand de controle over zijn of haar gedachten verliest. Los daarvan is de ‘mate van gekte’ afhankelijk van de manier waarop jij en ik ernaar kijken. Gedraagt iemand zich als een Messias? Voor mij kan dat gekker lijken dan voor jou. Ik geloof niet in een Messias. Voor jou zijn de wonderen de wereld misschien nog niet uit.
Iemands mate van gekte hangt tot op zekere hoogte af van het persoonlijke realiteitskader van de aanschouwer of het publiek.
Ik zie de wereld in correlaties. Niet staat op zichzelf.
Feit: een groot aantal mensen denkt een door god gezonden Messias te zijn. Dat valt zo’n beetje onder de noemer bipolaire stoornis. Daar zijn psychiaters voor. Die begeleiden en beschermen deze mensen en geven hen wellicht medicijnen.
Waarneming: heel erg veel mensen onder ons vinden zichzelf behoorlijk bijzonder. Een door god gezonden Messias zijn zij niet, dat weten ze best. Maar eenvoudige zielen zoals jij en ik, dat willen ze ook weer niet zijn. Welnee. Daarvoor ‘’weten’ zij teveel. Ze zijn bovengemiddeld intelligent, hadden een moeilijke jeugd, lazen zelfhulpboeken of werden op school gepest. Dat kan niet voor niets zijn, het had een bedoeling. De term Messias-light past hen heel best.
Gevolg: ervan uitgaande dat je in het bezit bent van perfecte, alwetende informatie, wat valt daarmee er te doen? Nou, de boodschap verspreiden en de wereld redden. Jou en mij, of – als het bij ons niet werkt – onevenwichtige mensen op zoek naar verlossing.
Effect: de zendeling vindt gehoor bij dolende zielen via sociale media.
“Denk niet in hokjes maar in puzzelstukjes”
“Denk niet in hokjes maar in hartjes”
“Volg je hart want dat klopt”
Vanzelfsprekend volgt onder soortgelijke koppen steevast een stukje evangelie uit eigen werk. Zoals onderstaand.
Ik sluit niet uit dat de spirituele boodschap met name geventileerd door ‘heksachtige vrouwen’ via sociale media voor sommige zoekenden volkomen nieuw is.
Een ingekorte bloemlezing uit de reacties op deze Facebookposting:
“Wauw. Die komt binnen”
“Je raakt me op zielsniveau”
“Wat ben je toch een mooi mens”
“Alles aan jou is geweldig”
Megalomanie – grootsheidswaanzin – kan ook een keihard verdienmodel zijn. De auteur van bovenstaande posting geeft cursussen in de discipline Revolutionaire (sic!) Onderwijs en Ontwikkeling. Op elke levensvraag een panklaar antwoord, in abonnementsvorm.
In het grensgebied tussen ‘gek’ en ‘niet-gek’ heerst onduidelijkheid.
Gebruik je gezonde verstand.
Hans Ruinemans, executive coach
Business Tales B.V.
no bullshit