Hoe kan het dat bedrijven nog steeds tonnen in euro’s stoppen in tv-commercials terwijl het publiek tegelijkertijd mort en klaagt over diezelfde commercials? Simpel; omdat tv-reclame nog best loont.
Adverteerders gebruiken de ‘ouderwetse’ televisie om in één keer een groot publiek te bereiken. Al was het maar om een breinpositie te veroveren.
Een notitie plaats ik graag: door het vernieuwde kijkgedrag ligt de nadruk op sportevenementen en op live-programma’s. Het verandert onmiskenbaar, maar ook traag. Ikzelf ben ervan overtuigd dat tv-reclame in de toekomst sterk zal verminderen en uiteindelijk nauwelijks nog zal bestaan. Wat het langst zal blijven is tv-reclame met producten voor senioren.
Het aantal tv-kijkers zakt immers in alle leeftijdsgroepen, behalve in de groep die nu tussen de 50 en 64 jaar is. Over 2 decennia zijn deze mensen de laatsten der Mohikanen met zoiets klassieks als een tv. Het tv-aanbod zal afgestemd zijn op hun unieke voorkeuren.
Totdat ook de aller- allerlaatste tv-kijker is uitgestorven.
Maar nu; wees je bewust van de kracht van de papieren tijger.
De papieren folder blijft populair. Folders worden door de meeste brievenbuseigenaren, namelijk 87 procent, met graagte ingezien. Klein nadeel; de handzame folder heeft het grootste effect wanneer het verwijst naar een bakstenen dienst. Winkels, stomerijen, restaurants. Slechts 10 procent van de folderlezer boekt of bestelt online. Kennelijk is de route van papier naar digitaal te langdradig. Andersom geldt dezelfde vuistregel: van digitaal naar baksteen werkt niet goed. In dat geval moeten er trucs worden toegepast. Kortingvouchers, tegoedbonnen en maaltijdrecepten bijvoorbeeld.
Moraal? Marketing is altijd in beweging.